Hoppa till innehåll

Uppfödning av Siameser & Orientaler

Alla våra katter föds upp i hemmiljö, i soffan och sovrummet precis som siameser och orientaler helst vill ha det! Katteriet har tillstånd från Länsstyrelsen att bedriva uppfödning samt hålla flertalet katter.

Alla katterna lever tillsammans med oss som familjemedlemmer. Kattungarna har garanterat legat och sovit i några olika knän, krupit in under täcket på natten eller lagt beslag på någons huvudkudde. Det är impregnerade med kärlek och gos men det innebär också att de är vana vid turbulensen i ett någorlunda normalt hem. De har varit med och dammsugit, hört hushållsapparaterna och tittat på tv. Kanske har de redan lärt sig att ostbågar är ett hett stöldgods och att målet är att kunna hoppa upp på diskbänken som de stora katterna gör. Med all säkerhet har de fascinerats av hur en blomkruka går sönder och hur jorden sprider sig på golvet när man vält ner den!

En siames/oriental är en intelligent, nyfiken och påhittig katt och det är lika bra att redan från början kapitulera för de kommer att göra som de behagar om inte annat så bakom din rygg.

En katt flyttar från katteriet vid ca 14 veckors ålder. Då har katten stamtavla, är grundvaccinerad, avmaskad och chipmärkt. Katten är dolda fel försäkrad i 3 år och har en individuell försäkring från 6 veckors ålder som går att överta och därmed undvika karenstid efter ägarbyte.

Avelsmål

Ett avelsarbete är under ständig utveckling. Önskemål nyanseras, ny kunskap modifierar tänket och nya influenser påverkar synen på den egna rasen. Så som sig bör iallafall enligt min åsikt. Målet och drömmen är att föda upp sunda, friska individer med ett härligt temperament och ett tjusigt yttre.

Det yttre, alltså själva utseendet på en siames/oriental skiljer sig åt en del och går att dela upp i olika grenar. Den moderna typen och den traditionella t ex. Vissa gillar extremt stora, lågt sittande öron andra mer traditionell storlek på öron lite högre placerade. Vad som är rätt eller fel, huruvida det finns rätt eller fel, det tvistas det kring. Så länge katten inte lider hälsomässigt av sitt yttre ser jag det som en smaksak och väljer att gå efter min smak i min avel.

Xantippa´s katteri strävar utseendemässigt mot den moderna typen, men inte extrem typade. Jag vill ha långa graciösa katter med vacker ögonfärg och kort fin päls. Utseendet går inte före temperamentet. En kattunge är inte den andra lik. I samma kull är alla olika individer med olika temperament och personlighet. Men strävan är att med både arv och miljö få trygga, harmoniska individer som älskar människans sällskap och är positiva, tillgivna och vänliga.

Katter av dessa raser är dock katternas Rolls Royce eller Ferrari. Det vill säga ädla fullblodskatter. Med den långa, smala, eleganta fysiken följer mycket energi, hög känslighet såväl mentalt som fysiskt. Utpräglade personlighetsdrag alltså och i vissas tycke en krävande katt!

Är du intresserad av att öppna ditt hem för en siames/oriental är det mycket viktigt att du är väl insatt i rasen och vad du har att förvänta.

Kattens nya hem

Katteriet önskar att kattkompis finns i det nya hemmet. Helst artfrände eller likasinnad ras. Tills skillnad från flera andra kattraser är detta en ras som har otroligt behov av sällskap och har väldigt mycket utbyte av likasinnade vänner. De sover gärna i “hög” och de är i behov av aktivitet och stimulans.

Endast i undantagsfall säljs kattunge som ensamkatt. Detta vill jag nämna då jag har svårt för absoluta regler och anser att undantagen ibland bekräftar regeln. Det finns även inom denna ras katter som trivs bäst som ensamkatter, mkt ovanligt men ändock. Och det finns människor som har en alldeles fantastisk tillvaro att erbjuda en katt och kanske inte har möjlighet att skaffa två, åtminstone inte på en gång. Jag sticker ut näsan och väljer att vara öppen för olika varianter av att hålla katt.

Detta gäller även huruvida katten skall vara innekatt eller få lov att gå ut. Mina katter får gå ut. Där vi bor är det tryggt för mig att låta mina katter följa med oss ut och röra sig helt fritt (dock under uppsikt). Och dom älskar att vara ute och rasa omkring och få utlopp för all sin energi och kreativitet. De har lärt sig sina namn och går att ropa på! Jag anser att det är ett val som du som kattägare får göra själv. Torde vara självklart att du som investerar pengar och tid och älskar din katt inte släpper ut din katt i områden där det är farofyllt och direkt olämpligt.

Med allt detta sagt vill jag förtydliga att det inte innebär att jag säljer mina katter till vem som helst. Självklart måste du som köpare kunna erbjuda ett kärleksfullt och tryggt hem med insikt om ansvaret det innebär att ta sig an ett husdjur. Jag förbehåller mig rätten att neka intressenter jag finner olämpliga.

Med katten följer naturligtvis livslång support. Jag ger gärna råd, hjälp och min åsikt till vad det än vara månne. Jag ber också ödmjukast om att få veta vad en Xantippa-katt så småningom drabbas av. Det är av stor betydelse för avel att bli uppmärksammad på hälsostatus, eventuella sjukdomar och livslängd.

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial